آیت الله سید محسن طهرانی، عارف کامل، سالک واصل و استاد حوزه علمیه است که فرزند دوم علامه سید محمد حسین حسینی طهرانی نیز میباشد. ایشان، آثار و سخنان ارزشمندی در زمینههای مختلف علوم دینی، عرفان، و اخلاق دارند. سخنان ایشان، همچنان، برای علاقهمندان به این موضوعات، ارزشمند و راهگشاست.
در این مقاله، به برخی از سخنان ماندگار آیت الله سید محسن طهرانی، در زمینههای مرجعیت، نسل جوان، مهدویت، خانواده، و شیعه واقعی میپردازیم.
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد مرجعیت و فتوا
«مرجع تقلید باید به ملکۀ طهارت نفس رسیده باشد و چشمان ملکوتى او تمام امور پشت پرده حوادث آینده را آشکارا مشاهده کند.»
«مرجعیّت شیعه نباید فقط در مجالس عزاداری اهلبیت با مردم همراه باشد، بلکه باید در فتنهها و ناهنجاریها و نارواییها و گرفتاریهای مردم نیز با آنها همنوا و همصدا شود، و تنها به تماشا و نظاره ننشیند و از هیچ تهدید و ارعابی هراس به خود راه ندهد.» (اسرار ملکوت، ج 3، ص 42)
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد نسل جوان
«جوانان به فطرت الهی صفات ربوبی از سایرین نزدیکترند.
جوان امروز بیش از آنکه به سخنان ما گوش فرا دهد، به عملکرد و رفتار ما میاندیشد و آن را با موازین فطرى و عقلانى خویش به محک و سنجش میگذارد. تألیف کتابهاى فقهى و اخلاقى در برابر یک دروغ و خلاف، پشیزى بهحساب نمیآید؛ و برگزارى مجالس وعظ و خطابه در برابر رویکرد خلافِ اخلاق، سودى نخواهد بخشید.
امروزه دیگر سخن از طهارات و نجاسات با نسل جوان ثمرى ندارد، و رسالههاى عملیه در فضاى فرهنگ و باورهاى نسل جدید چندان مشکلى را حل نخواهند کرد!» (فقاهت در تشیع، ص 35)
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد مهدویت
«صحبت از زمان ظهور حضرت و تعیین وقت ظهور و پرداختن به ذکر خوابها و مکاشفات و امور غیر عادیّه در این جهت ، تماماً خلاف مکتب اهلبیت علیهم السلام و طریق مستقیم و مسیر قویمِ اولیای الهی و عرفای باللَه است. در مکتب تشیّع، ظهور ولایت بر نفْسِ انسان دارای ارزش و اعتبار است، نه صرفِ ظهورِ ظاهری و صوریِ امام علیه السلام.» (اسرار ملکوت، ج 2، ص 214)
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد خانواده
«ارتباط بين زن و شوهر باید بر اساس رفاقت باشد. زن در صورتى حركت و رشد دارد كه براى مرد رفيق باشد و مرد در صورتى از زندگى بهره بيشترى دارد كه با زن رفيق باشد. هر چه صميمت در زندگى بيشتر باشد نزول ملائكه در آن زندگى بيشتر است رفيق بودن يعنى در ذهن مرد يا در ذهن زن دوئيت و برای خود خواستن خطور نكند.» (سلوک خانواده، جلسه 4)
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد شیعۀ واقعی
«شیعۀ امیرالمؤمنین علیه السلام کسی است که بهدنبال او حرکت کند، هرچند بهظاهر نصرانی باشد؛ و مخالف امیرالمؤمنین علیه السلام کسی است که برخلاف مسیر ولایت او ـ که مسیر حق است ـ حرکت کند، هرچند بهظاهر شیعه باشد. (شرح حدیث عنوان بصری، جلسه 143)
آن پرستار مسیحى که براى خاطر خدا خدمت به بیماران را بهنحو احسن و با روى خوش انجام میدهد، حقّاً و واقعاً شیعۀ امیرالمؤمنین علیه السّلام است، و آن پرستار شیعه که با مریضان بهخشونت برخورد مینماید و قلب آنها را میشکند، از مذهب امیرالمؤمنین علیهالسّلام بهدور است!» (مهر فروزان، ص 176)
سخنان آیت الله سید محسن طهرانی درمورد سلوک عقلانی
«اساس معرفت تکامل بشری نزول ادیان الهی تربیت و سیروسلوک الی اللَه بر پایۀ فهم و عقل و فطرت است. سلوک بدون فهم همچون حرکت چهارپایان بر محور واحد است! و ابداً هیچگونه تأثیر تحوّلی در سیر صعودی نفس بهسمت عالم قدس بهوجود نخواهد آورد.» (فروغ جاوید، ص 7)